Storformat


Vad är storformat?

Exponeringar och annonser i stora format = storformat.

 

En stor annonsyta

Fördelaktigt placerad på en husfasad eller en byggställning. Finns det inte en fasad eller en byggställning i önskat område så kan en markyta fungera bra.

Välj själv var du önskar synas, vi har marknadens största utbud på reklamytor i storformat, men vi tar även fram specialanpassade nya ytor, helt kostnadsfritt.

 

Fastighetsägare / Markägare

För att sätta upp annonser i storformat behöver vi godkännande från berörd fastighetsägare eller markägare. Oftast ersätts dessa med en hyra.

Utan deras godkännande har vi ingenstans att sätta upp annonsen, så detta är en av de absolut viktigaste parterna.

 

Bygglov

Innan vi sätter upp annonsen så ska berörd kommun ha gett sitt godkännande på placering, storlek, annonsperiod och budskap.

Man skickar in en ansökan för tillfälligt eller permanent bygglov. Det är olika regler och avgifter i olika kommuner i Sverige.

XLoutdoor har lång erfarenhet av bygglovsansökningar, och hjälper dig gärna.

 

Annons

En duk med önskat motiv, i större format är den ofta tryckt på en vinyl, eller textilduk.

Dessa vinyl eller textildukar, även kallade vepor / banderoller / fasadvepor / XLbanners / reklamdukar, är väderbeständiga och tål både solljus och regn.

Det vanligaste materialet är homogen vinyl och nätvinyl, mer miljövänliga textiler finns också på marknaden.

Dessa dukar kan produceras i oändliga storlekar, i enorma maskiner kommer de ut som stora tapetvåder, dessa sys ihop till ett stort format -storformat.

 

Tryckeri

Att trycka dessa stora annonser kräver en stor maskinpark, duktiga sömmerskor och observant personal.

Vi trycker era digitala original, och rekommenderar mycket:

  • Färg
  • Bild
  • Få korta ord
  • Smart placerad logga

När annonsen är tryckt ska den sys eller svetsas på ett speciellt vis, den ska mao. konfektioneras, så den passar platsen den ska sättas upp på.

Ofta bör den kantförstärkas så den står emot extra mycket vind. Vi syr in både kederlist (som ser ut som ett igenfyllt sugrör), öljetter och dragskor, varje reklamyta kräver noggrann genomgång så annonsen blir optimerad för den tilltänkta platsen.

 

Montering

Det är inte helt lätt alla gånger att montera stora vepor, man kan jämföra dessa enorma dukar med ett segel på en båt. Tänk dig att vinden tar i, du är högt upp, ofta i en svajande liftkorg, vintertid med flera minusgrader. Våra montörer gör ett fantastikt arbete!

Dukarna sträcks ut åt alla håll utan att några veck framträder. Bara att bädda sin egen säng ibland kan te sig som en omöjlighet -är lakanet då 500 kvm. så blir det en smärre utmaning.

Alla våra montörer har lång erfarenhet av just montage av dukar i stora format, och vi är mycket stolta och glada över deras engagemang och expertis.

Hänsyn till olika typer av fasader ska göras och vi specialanpassar infästningarna för varje annonsyta.


Här kan ni se två av våra duktiga montörer in action vid montaget av Swedish House Mafias vepa på Stureplan:

Material

Ofta fäster vi veporna, som vi kallar själva annonsduken, i aluminiumskenor.

Dessa skruvas fast på fasaden i ovankant. Sedan drar man in vepan genom aluminiumskenan, med hjälp av vepans dragsko och kederlist.

Därefter drar man in kederlisten i nederkantens aluminiumskena och sedan börjar det som tar tid, att spänna ut vepan.

I sidorna har vi ofta insydda öljetter, små hål, där man trär igenom spännband.

Alla band justeras allteftersom duken rätas ut och blir helt slät och fin, vi strävar alltid efter att leverera alla monterade vepor utan veck.

Från tryckeriet beställs även hur vepan ska vara vikt, och uppmärkt för att underlätta i största möjliga mån för montörerna.

 

Lift

Allt som oftast monteras vepor i storformat med hjälp av liftar, ibland krävs det ännu högre och avancerade hjälpmedel, både helikopter och kranbil kan då vara till hjälp.

Ska liften ställas ut på en offentlig plats så behöver vi söka uppställningstillstånd hos polismyndigheten i god tid före montaget.

 

Belysning

Vi rekommenderar att belysning används, särskilt vintertid. I en mörk miljö stoltserar ett belyst budskap ordentligt och blir mycket effektfullt.

Nästan alla våra vepor är belysta. Man kan belysa en vepa uppifrån, nerifrån, från sidorna eller via strålkastare från andra sidan gatan, eller från marken.

Möjligheterna är många och effekterna likaså.


Låter det stort?

Vi hjälper dig, bestäm var och när du vill synas så tar vi hand om resten.


Håll dig uppdaterad! 

Är du nyfiken på det senaste inom storformat så gilla oss på facebook och följ utomhusbloggen.


Copyright © 2018 XLoutdoor AB All Rights Reserved